Ett besök till klättermeckat i Örnsköldsvik!

På väg.

Det var fredag eftermiddag sent under april, butiken var fylld med folk som skulle handla sportutrustning. Kanske skulle ge sig ut på en löprunda, cykelpass i skogen eller det senaste bodypump passet på gymmet. Denna helg skulle jag och min kamrat färdas långt. Vi skulle ta oss hela vägen upp till Örnsköldsvik, ett lite bortglömt berg som heter Rösåsberget. Aktiviten var klättring, traditionell klättring. När man lägger sina egna säkringar på väg upp, hittar naturliga platser i berget att placera en kil eller kamkil, kanske mer känt som ”friends” eller camalots”.

En kamkil som används för att säkra ens färd i det vertikala
En kamkil som används för att säkra ens färd i det vertikala

Eftersom det fortfarande var tidigt på året gällde det att tänka till ordentligt, varma och funktionella kläder var nedpackade. Efter strax över sex timmar i bilen kunde vi packa ur utrustningen och i skenet av pannlamporna bege oss mot foten av berget för att sova några timmar innan äventyret skulle börja på riktigt.

Det var kallt på morgonen
Det var kallt på morgonen

Det okända

Rösåsberget är något bortglömt, så det var inte helt lätt att hitta rätt led uppför berget, och berget var i stort behov av att borstas. Så det gällde att vara försiktigt med fötterna. Som vanligt så klär man sig ofta lite för varmt, så mellanlagret fick plockas av mitt under turen. Rösås är cirka 120 meter högt och väldigt imponerande med svenska mått, tyvärr är det lite löst så en klätterhjälm är som vanligt ett självklart val.

Inspekterar firningsankaret
Inspekterar firningsankaret

Efter en lång dag på berget, med många höjdmetrar klättrade om och om igen. Passade det bra att komma ner och laga middag, ibland vill man bara ha något snabbt och enkelt. Då låter man gärna vattnet koka upp medan man öppnar en frystorkad maträtt. Enkelt och smakar faktiskt gott, man kan lyxa till det med lite extra kryddor eller någon matsked olja för att göra det ännu mer mättande!

En värmeväxlare är bra grejer!
En värmeväxlare är bra grejer!

Sista dagen stannade vi på vägen hem vid Ringkallen som ligger fint beläget brevid vattnet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *