Konsten att packa en vandringsryggsäck

Många ställer sig ofta frågan hur ska jag packa min vandringsryggsäck? Ska det tunga tältet vara längst ner, högst upp? Ja det finns onekligen mycket att ta hänsyn till när man organiserar sin utrustning i vandringsryggsäcken. I detta inlägg djupdyker vi i ämnet!

Välj rätt ryggsäck

Att välja ryggsäck är inte lätt alla gånger, och vill du lära dig mer om hur du väljer rätt vandringsryggsäck för vandringen kan du läsa mer om det här. Har du redan en vandringsryggsäck som passar din rygg och mängden utrustning så tycker jag att vi kikar mer på hur man ska packa den.

Vad behöver packas lättillgängligt?

Det finns en del utrustning som man behöver ha tillgång till under dagen. Det kan vara vattenflaskan, toalettpappret, strumpor, regnkläder, vantar och mössa. Det brukar ofta vara en bra idé att ha maten lättillgänglig, dels lättare snacks som nötblandingar men även den utrustning som du använder vid lunchpausen.

Termos med varmt vatten och en Aptonia frystorkad maträtt.
Termos med varmt vatten och en Aptonia frystorkad maträtt.

Detta är exempel på den typen av utrustningen som du behöver förvara så att du inte behöver leta igenom hela packningen när du behöver den. De förvaras lämpligen i sidofacken på ryggsäcken och topplocket, extra strumpor samt vantar och mössor kan man ofta förvara på sig. Antingen i jackfickan eller i byxorna.

Grundprincipen

Tunga saker placerar du högt upp och nära ryggen centrerade vid skulderbladen.

Du bör även i största möjliga mån undvika att packa saker utanpå ryggsäcken, dessa riskerar att ramla av ryggsäcken eller fastna i vegitation. Är du tvungen att packa något utanpå ryggsäcken se till att spänna fast den ordentligt med remmar så att utrustningen inte hänger och flänger, vilket skapar obalans.

Eftersom tältet är en tungpjäs hamnar den högt upp, det är det sista som kommer ner i ryggsäcken och det första som packas upp på kvällen när man kommit fram.

River tältet på morgonen. Den hamnar under topplocket.
River tältet på morgonen. Den hamnar under topplocket.

Din sovsäck är en viktig del i din utrustning och den får verkligen inte bli blöt! Ett hett tips är att förvara så stor del av din utrustning i vattentäta packåsar. Maten kan man med fördel packas i plastpåsar och uppdelat i frukost/lunch/middag, då blir det enkelt plocka fram och undan maten.

Vill du upptäcka alla våra vandringsryggsäckar? Kolla här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *