Klä dig efter ”lager-på-lager” principen

Därför ska du klä dig efter lager-på-lager principen!

När kroppen är aktiv producerar den en väldigt massa värme och det är viktigt att din klädsel ger värmen en chans att ventileras bort från kroppen. Annars riskerar man att börja svettas och i förlängningen bli nedkyld. Något man verkligen vill undvika när man är ute.

Hur fungerar det?

Varje lager har olika funktioner och det är dess möjlighet att kombineras i oändlighet som gör det väldigt enkelt att justera mängden och typ av plagg om man förstår hur de fungerar enskilt och i kombination.

De tre olika lagrerna kallas ofta:

Underställ

Underställ kommer i en mängd olika typer av material, som till exempel ull, diverse syntetiska kompositioner och bombull. Bomullen är ett material som sällan är att rekommendera vid fysisk aktivitet då det tar lång tid för den att torka samt att den klistras fast mot kroppen vilket minskar luftutrymmet och du blir kall. Ett bra underställ är ett i syntet eller ull, fördelen med ull är att den värmer även när den blivit blött samt att den är självrenande och därmed inte luktar lika illa efter tung fysiskt aktivitet.

lager på lager underställ
Techfresh 50 syntent underställ

Vid tung och ihållande fysiskt aktivitet är ett syntent underställ att föredra, då dess förmåga att transportera bort svetten är väldigt god. Men under till exempel vandring där belastingen skiftar under dagen så är det mycket viktigare att välja ett material som håller dig varm under dessa förändringar. Ullen är ett perfekt exempel på ett material som fungerar väl under skiftande ansträngning.

”kom ihåg att understället bör ha en kroppsnära passform utan att hindra rörelsefriheten”

Mellanplagg

Mellanlagret har till uppgift att hålla dig varm och transportera bort den överflödiga värmen samt fuktigheten från understället. Många använder ett mellanplagg i fleece eller ull. Fleece har ofta en väldigt låg vikt samt en god slitstyrka. Väljer du en fleece med ett vindtätt innerfoder så kan denna med fördel användas som ytterplagg vid aktivitet när det är regnfritt. Det är ofta en bra idé att packa med en tjockare ulltröja i packningen, särskilt om du är uppe på höga fjäll där temperaturen snabbt kan skifta. Den är ofta guld värd att plocka fram vid till exempel kvällen när solen börjat gå ner vid tältplatsen.

Fleecetröja Forclaz 200
Fleecetröja Forclaz 200

Ytterplagg

Som även ofta benämns som skaljacka. Karakteriseras ofta av ett vatten och vindtätt membran. I vissa fall används även ett separat regnset. En väldigt viktig egenskap hos dessa jackor är möjligheten för ventilation, det kan ske dels genom membranet som släpper ut fukten eller genom öppningsbar ventilation. Ofta placerat under armen och kan variera i längd.

Det finns ingen bättre känsla av att höra regnet smattra ner mot jackan och du är både torr och varm!

Ytterplagget bör ha en rymlig luva för att man ska kunna få plats med en mössa under denna, ska jackan användas till klättring är behovet ännu större då en klätterhjälm ska få plats under. Såväl luva som resterande del av jackan bör ha möjligheter att dras åt för att förhindra att kall vind eller snö letar sig innanför plagget. En dragkedja med dragsko är väldigt fördelaktigt då man annars riskerar kalldrag, och vintertid en istäckt dragkedja som försämrar funktionen.

Ytterplagg med vind och vattentäta membran.
Ytterplagg med vind och vattentäta membran.
Demonstration av ventilation under armen. Dragkedjan är gömd under en dragsko.
Demonstration av ventilation under armen. Dragkedjan är gömd under en dragsko.

 Ska ytterplagget vara fodrat eller inte?

Det beror dels på årstiden och mängden mellanplagg man väljer att ha med sig, det finns inget rätt eller fel. Ofta handlar det om egna preferenser, en av fördelarna med fodradjacka är att det kräver mindre antal totalplagg. Men en ofodrat jacka, ett skalplagg så ställer det högre krav på mängden av mellanplagg samtidigt som man får en mer justerbar klädsel.

Vintertid med en fodrat jacka och rejäl luva som tillåter en varm mössa under.
Vintertid med en fodrat jacka och rejäl luva som tillåter en varm mössa under.

Vintertid ställer högre krav på såväl dig som din utrustning

Förstärkningsplagg

Faller ibland inom ramen för mellanlagret, men förtjänar en egen plats då den ofta användas som komplement till mellanlagret. Förstärkningsplagget ska ta liten plats och väga lite och förvaras lättillängligt, gärna i topplocket på vandringsryggsäcken. Många väljer en dunjacka som sitt förstärkningsplagg, dun väger lite och komprimerar bra men drar lättare åt sig fukt.

Det är jätte viktigt att förstärkningsplagget har gott om plats innanför ytterplagget. Annars hjälper den inte så mycket!
Du hittar våra förstärkningsplagg här.

X-light dunjacka ett tekniskt förstärkningsplagg
X-light dunjacka ett tekniskt förstärkningsplagg

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *