Hur långt orkar man vandra per dag?

Med kartan i högsta hugg och ett bestämt antal dagar som du kan avvara. Du vet vilket fjällområde du vill besöka, men nu återstår att försöka få fram en reseplan. Frågan du ställer dig.

Hur långt orkar jag vandra per dag?

Det är verkligen inte lätt att ge svar på, det är något du lär dig med tiden, i takt med att du får fler erfarenheter. Här tänkte jag försöka förklara vilka faktorer som kommer att påverka hur långt man orkar vandra på en dag, flera dagar i raken. Men i snitt kan man säga att med en tung packning går man cirka 2-3km/h och i takt med att packningen blir lättare kommer man upp i 5km/h.

Vad påverkar längden på en dagsetapp?

Utöver det självklara som ens allmänna kondition så finns det ett par generella faktorer som påverkar längden på dagsetapperna under vandringsresan. Dessa är:

Terräng

Typen av terräng har stor påverkan på hur långt man orkar vandra under en dag. Fler höjdmetrar gör att ansträngingsnivån ökar, kraftig vegitation och svårnavigerat. Motsatsen blir istället flack terräng med upptrampad stig och tydliga ledmarkeringar.

Extra krävande terräng, inte minst vid regn.
Extra krävande terräng, inte minst vid regn.

Packning

Om man inte går en stugtur så behöver man bära med sig tält, sovsäck och kök för att nämna några poster. Planerar man en längre vandringstur utan möjlighet att proviantera längs med turen så bär man även med sig en större mängd mat i packningen som påverkar vikten. En tung ryggsäck gör att man inte orkar hålla samma tempo och den totala distansen man orkar med under dagen sänks.

img_0227
Tung packning gör det jobbigare att hålla ett högt tempo

Längden på vandringsturen

Långvarig belastning gör att det är lämpligt att sänka antalet km per dag något, alternativt planera in vilodagar som ger kroppen en möjlighet att återhämta sig under vandringen. Det blir ännu viktigare i takt med att längden på vandringen ökar, efter en vecka börjar det ofta bli nödvändigt för de flesta att planera in en eller två vilodagar. Ett alternativ kan vara att ha några dagar med drastiskt kortare etapper, för att ge mer tid åt återhämtning samtidigt som man får se nya miljöer.

Vädret

Vädret är något som påverkar hur långt man kommer, är det ovanligt varmt kan det vara väldigt krävande för kroppen att prestera under belastning. Kraftig vind, dimma eller snöoväder är också faktorer som kan komma att påverka längden på dagsetappen.

Vid dimma och nederbörd sänks tempot ytterligare
Vid dimma och nederbörd sänks tempot ytterligare

Antalet pauser

Med de moderna friluftsgpserna så kan man ofta få fram ett tal på hur många timmar under dagen man suttit still, det tar inte lång tid att förstå att här finns det ofta mycket tid att vinna. Genom en effektiv packning, där du har det du behöver under dagen lättillgängligt kan du under dagens lopp vinna dig tid. Läs mer om hur du packar din ryggsäck här.

Hur många timmar går du per dag?

I snitt går man 2-5km/h, med en tyngre packning hamnar man ofta upp till 3km/h och med en lättare packning kan man nå 5km/h. Det blir ganska snabbt tydligt att det är inte hastigheten som får dig att gå långt, utan snarare mängden timmar som du vandrar under en dag som kommer påverka dagsetappen.

Är sovmorgon viktigt för dig, vill du ha tältet uppslaget innan 18:00 , då innebär det oftast att man går färre timmar än de som börjar gå vid 08:00, äter sin frystorkade maträtt vid 18:00 innan de fortsätter gå några timmar innan de slår upp sitt tält för kvällen.

Vandringen ska vara njutbar, det är bättre att planera ”snällt” och upptäcka att du kan göra en avstickare eller topptur än att känna stressen av att hinna fram i tid.

Avslappnande fiske efter en dag på stigen.
Avslappnande fiske efter en dag på stigen.

2 reaktioner på ”Hur långt orkar man vandra per dag?

 1. Hej.
  Jag har en 5500 kilometers promenad som väntar i april.
  Söker kontakt med någon som har erfarenhet av längre distanser för att bolla ideer och råd. Jah kommer att vandra ensam, genom 7 länder, för att förhoppningsvis vandra in i sverige i augusti september.

  1. Hej!

   Jag har själv genomfört längre vandringar i vår svenska fjällvärld på upp till cirka 25 dagar. Är även en ultralöpare och planerar att genomföra Trans Scania (246km) nästa år. Du är varmt välkommen att skicka ett mail till mig på: jonas.fajers@decathlon.com.

   Mvh
   Jonas Fajers
   Sociala Medier & Content leader
   Decathlon

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *