Hitta den perfekta tältplatsen att slå upp tältet

Att hitta en bra tältplats är något som börjar långt innan kvällens intåg, den börjar faktiskt redan hemma vid matbordet när man planerar turen. Man börjar ofta med att göra en uppskattning av hur långt man går på en dag, är du osäker på detta kan du läsa mer om vad som är en rimlig dagsetapps längd i detta inlägg. Redan utifrån kartan man kan läsa av terrängen och leta efter vattendrag m.m.

Grundkraven

Beroende på om det är i fjällterräng, skärgården eller skogsmiljön så ändras behovet lite. Men generellt kan man säga att man vill undvika platser där vinden kan pressas samman, ett bra tips är att använda sig av de terrängformationerna som finns naturligt, till exempel större stenblock (kontrollera att de är solida), träd, åsar eller en kulle. Gemensamt för alla tältplatser är att det ska vara fast mark och för en bekväm natt även plana. Släta klippor är suveränt i skärgården.

Underlaget

Det är viktigt att underlaget är plant, men framförallt är det viktigt att marken inte är fuktig. Undvik därför att tälta i uttorkade flodfåror eller i sänkor där vattnet kommer att samlas vid nederbörd. Befinner man sig i en skärgårdsmiljö eller tältar nära vattenlinjen är det viktigt att tänka på vad som händer om vinden ökar och vågorna pressas högre upp? Om vattennivån höjs av kraftigt regn? Då gäller det att man inte tältat allt för nära vattenlinjen.

Du kan vakna upp med en otrevlig överraskning, absiden fylld med vatten. En uttorkad flodfåra som fylls på vid regn!

Sov mjukt

Även med ett mjukt liggunderlag så spelar tältplatsen en stor roll i sammanhanget. Plocka undan hårda och vassa föremål, då sparar du inte bara din rygg men även tältbotten från onödigt slitage.

Vattentillgången

Troligtvis behöver du vatten till två måltider, middag och frukost samt dricksvatten. Det är alltså ofta nödvändigt att slå upp tältet i anknytning till rinnande vatten. Vet du med dig att du kommer passera ett område med begränsad vattentillgång, fyll på alla vattenflaskor i gruppen och prioritera vattnet till matlagningen.

Nära till vattnet, men inte för nära! Det blir fuktigt såväl som ljudnivån från en strid jokk kan störa nattsömnen.

Fyller på vattnet
Den bästa tältplatsen har nära till vatten

Utsikten

Man blir alltid lika glad när man kan checka av punkterna för en bra tältplats, och när denna punkt också uppföljs då har man verkligen hittat den perfekta tältplatsen. Kommer du fram tidigt så välj gärna en plats med kvällssol. Annars är det oftast värt att välja morgonsol istället, men det beror såklart på om du är någon som ligger kvar och drar i tältet eller om du packar ihop och börjar gå direkt.

Den perfekta tältplatsen har en vacker utsikt
Den perfekta tältplatsen har en vacker utsikt

Lämna platsen ren

För att andra också ska ha möjligheten att njuta av den fina platsen du tältat på är det viktigt att visa stor hänsyn. Skräp tas med, toapapper och matrester ser man till att det inte är synligt.

Ordning och reda

Är ni flera delar tält blir det snabbt viktigt med ordning och reda, förvara det du kan tänkas behöva under natten och morgonen lättillgängligt. Se till att packningen är fixad redan på kvällen, fyll på vattenflaskorna och eventuella kastruller med vatten. På så sätt behöver du inte lämna tältet vid dåligt väder. Häng gärna upp kläder för torkning så du på morgonen har torra kläder!

Fryser du lätt?

Då kan du läsa om Annas tips om den varma vattenflaskan i sovsäcken i detta inlägg! För även med den perfekta tältplatsen så kan man frysa ibland, då funkar detta tips suveränt.

Kom ihåg att du ofta kan behöva efterspänna tältet efter du satt upp det.

Slår upp tältet på den perfekta tältplatsen i Grövelsjön

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *