Håll värmen vid kortare pauser

Därför ska du klä dig rätt

Men vad är egentligen ”rätt”? Alla är vi olika och reagerar olika på ansträngning. Men en bra princip är att klä sig efter ”lager-på-lager” vilket du kan läsa mer om här.
Här tänkte jag gå in mer på hur man ska agera efter en fysisk aktivitet, under pauserna det vill säga. Under aktivitet ökar din ansträngning och därmed också din temperatur. Du väljer att antingen ventilera eller ta av dig något eller flera lager. Men så fort du tar en kortare paus är det viktigt att agera, annars riskerar du att snabbt kylas ner då kroppen inte längre är i rörelse.

Vad ska jag förstärka med?

Det är såklart svårt att ge ett generellt svar på, men oftast brukar det räcka med en fleecetröja eller en tunnare dunjacka. Men glöm inte mössan och vantarna, de är minst lika viktiga för att hålla sig varm och skyddad mot vind och kyla. Vintertid krävs såklart mer, kraftig vind kan även vara en faktor att ta hänsyn till.

När ska jag ta av mig förstärkningsplaggen?

Personligen så blir jag snabbt väldigt varm, så jag har lärt mig att jag utan större bekymmer kan ta av dunjackan eller fleecetröjan så fort pausen är färdig. Men vet man med sig att det tar en stund att komma upp i temperatur så kan man gott och väl gå de första tio minuterna med dessa på, för att sedan göra ett kort stop för att justera klädseln när man blivit varm av ansträngningen igen.

X-light dunjacka förstärkningsplagg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *