Gör din cykel vinterredo

Kyla, snö, regn, slask och salt. Det här kommer du som vintercyklist att möta. Det råder ingen tvekan om att höst- och vintercykling sliter på cykelns alla delar. Men genom att rengöra och underhålla din cykel har den mycket bättre chanser att utstå Sveriges ”slaskperiod”.

Genom att följa dessa steg så blir vintercyklingen en lätt match och förhoppningsvis blir det även många fina soluppgångar med ett tunt frosttäcke på marken under cykelturen till jobbet eller långpasset under helgen.

  1. Rengör cykeln.
    Smuts sliter på cykeln, gör det till en vana att spola av cykeln. Tänk på att inte spola rakt mot lagren, då riskerar du att trycka bort det nödvändiga fettet.  En kedjerengörare och en anpassad rengöringsborste för cyklar gör arbetet mycket enklare.
  2.  Smörj din cykelkedja.
    Efter att din cykel och drivlina är ren från smuts och grus kommer en viktigt del i arbetet med att förlänga livslängden på drivlinan. Tänk på att inte överapplicera olja, eftersom detta kommer att dra åt sig ännu mer smuts. Ett allväders smörjmedel har ökad beständighet även vid dålig väderlek.
  3. Fetta in allt.
    Fetta in lagren, pedaler, vevlager, sadelstolpe och alla skruvar. Då förhindrar man att vatten, smuts och grus letar sig in och förstör. Glöm inte bort att torka bort överflödigt fett när du är färdig.

Våra Decathlon butiker är  utrustade med verkstad som mer än gärna servar och underhåller din cykel.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *