Fördelarna och hur du kan använda en tarp när du sover ute!

Att sova är en viktig del av utelivet. Det är den tidpunkt då du ger kroppen möjlighet att återhämta sig efter en kanske lång och hård vandringsdag. Det finns flertalet kriterier som måste uppfyllas för att du ska kunna ta tillvara på sömnen. Enkelt sagt måste du hålla dig varm och torr.

Vad är fördelarna med en tarp?

Ofta brukar friheten lyftas fram som ett stor fördel när man möter andra tarp användare, det är onekligen en stor skillnad att ligga instängd i ett tält jämfört med friheten som en tarp tillåter.

  • Skydd mot vind
  • Skydd mot regn
  • Skydd mot sol
  • Gemensamt allrum
Tarp fresh som skyddar oss mot regnet och skapar ett allrum för att laga mat och umgås.
Tarp fresh som skyddar oss mot regnet och skapar ett allrum för att laga mat och umgås.

Hur kan jag använda en tarp?

En tarps användningsområde kan variera nästintill det oändliga, den kan användas enskilt som det primära skyddet, eller i kombination med ett tält. Hur man väljer att spänna upp tarpen beror till stor del på vilken miljö du vistas i och om du t.ex. har med dig vandringsstavar eller separata tältstänger för tarpen. Något som vuxit i popularitet de senaste åren är kombination av en hammock med tarp som skydd mot regn och vind.

Tarp Fresh och hammock i skogsmiljö.
Tarp Fresh och hammock i skogsmiljö.

När är det mindre lämpligt att använda en tarp?

Till stor del beror det såklart vilken typ av utrustning man har med sig i övrigt samt vilken miljö man vistas i. Har man precis börjat använda en tarp och har det som sitt primära skydd kan det vara mindre lämpligt att bege sig ut på en en veckas tur i fjällen då vädret kan skifta kraftigt. Då är det ofta bättre att börja i en mindre skala, kortare övernattningar och helgturer. Då får man en möjlighet att lära sig hur man sätter upp en tarp i olika väderlekar samt att man får känna på hur miljön påverkar hur du sätter upp din tarp.

Är du fortfarande inte helt säker på om du kommer att uppskatta en tarp?

Friheten att kunna sova såpass fritt i naturen är oslagbar. Något man bara måste prova på!

En oktoberkväll i Stockholms skärgård med tarp.
En oktoberkväll i Stockholms skärgård med tarp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *