Den första fjällvandringen

Du har äntligen bestämt dig. Efter flera år av drömmande har du äntligen bokat biljetterna upp. Men än har du kanske många funderingar kring det hela. Vad behöver jag ha med mig?  Vilken storlek på ryggsäck krävs och hur håller man sig torr? Ja, frågorna kan vara många, i det här inlägget tänkte jag gå igenom vad du behöver tänka på inför din första fjällvandring. Skulle det vara så att jag har missat något, skriv din fundering i kommentarerna så ska jag se till att det läggs in!

Transport

Att ta sig till och från den svenska fjällvärlden är lätt. Med goda tåg och flygförbindelser tar man sig snabbt till sin start punkt. Med nattåget är man framme till lunch vid Abisko och kan påbörja sin fjällvandring eller ta en dag kring fjällstationen innan man fortsätter nästa dag.

Tält/Fjällstuga

Bo och sova gör man antingen i en fjällstuga eller i tält som man bär med sig själv. Även om du väljer att bo i tält kan du t.ex. genom att betala en tält- och serviceavgift få tillgång till Svenska Turistförenings stugors faciliteter som bastu, öppna utrymmen och kök under dagen. Det är starkt rekommenderat att avsluta dagen med bastu vid de fjällstugor som är utrustade med detta.

Gör sig redo att packa ihop lägret på morgonen

 

Mat/Dryck

Om du vandrar längs med en vandringsled där det finns fjällstugor kan man oftast stödproviantera hos dessa, men utbudet är begränsat och det kan ta slut, speciellt om man vandrar i slutet av vandringssäsongen. Ska man vara ute och vandra i 6-7 dagar skulle jag rekommendera att man bär med sig mat för 3-4 dagar. Då har man marginal att gå förbi en stuga om det skulle vara slut. Ett smidigt och lätt alternativ är att bära med sig frystorkade maträtter som jag har skrivit om i det här inlägget. Som dryck bär jag med mig en vattenflaska, som kan vara från 0,5-1L, vattnet i vår fjällkedja behöver inte renas, utan kan drickas precis som det är. Är du osäker på hur ofta och mycket man behöver dricka under vandringen? Då har jag gått igenom det här, men tumregeln att dricka efter sin törst fungerar alldeles utmärkt.

Utrustning

Din utrustning kommer att skilja sig beroende på om du går själv, hur länge du ska vara ute samt om du väljer att bo i fjällstugor eller i tält. En bra tumregel är dock alltid att verkligen försöka minska mängden prylar du bär med dig. Varje onödigt gram du kan lämna hemma kommer göra vandringen mer njutbar. Ställ dig frågan, behöver jag verkligen den här? För att ge ett exempel, en varm tjocktröja räcker. Jag har ett set med underställ som jag sover i, sen de kläder jag går i, och förstärkningsplagg.

Efter avslutad vandring, gå igenom utrustningen. Vad kunde du lämnat hemma? Skriv ner, så är du bättre förberedd inför nästa vandring!

 Packlista för flerdagars vandring med tält

Bära & Gå

Vandringsryggsäck på 60-80L
Regnskydd
Packpåsar (till att hålla ordning samt skydda packningen från väta)
Vandringsstavar (inget måste, men vissa föredrar detta)

Navigering

Karta
Kompass

Bo & Sova

Tält
Liggunderlag
Sovsäck
Pannlampa

Äta & Lag

Kök
Bränsle
Tändstål/Tändstickor
Bestick
Vattenflaska
Mat
Salt & Peppar
Nötter, Bars, Choklad m.m

Övrigt

Första hjälpen
Hygien artiklar
Toalettpapper
Solskydd
Myggmedel

Ovan har man en ganska basic packlista att utgå ifrån, sen tillkommer kanske en kamera, bok, kortlek m.m
När det kommer till de kläder du har med dig och på dig, gäller lager-på-lager principen som du kan läsa mer om i det här inlägget.

Packning

Att packa sin utrustning i vandringsryggsäcken är viktigare än man kanske först tror. Men det är egentligen inte så konstigt, det är viktigt att du har tillgång till regnkläder, lunch och att tältet är tillgängligt så fort du öppnar ryggsäcken. Du kan läsa mer om hur man ska packa sin ryggsäck i det här inlägget.

Testa utrustningen innan

Innan du beger dig iväg på din efterlängtade fjällvandring, så är det bra att du lär känna din utrustning innan! Kanske kan du planera in ett helgäventyr i närområdet? Om inte annat så kan det vara en bra idé att slå upp tältet, testa köket och gå in kängorna som minimum. Då slipper du förhoppningsvis några otrevliga överraskningar. Man vet aldrig hur vädret är i fjällen och det kan snabbt slå om till storm, och då är det bra att du vet hur tältet sätts upp.

Bra nybörjarled

Vad som gör en led anpassad för nybörjare är främst,

  • Enkelhet att navigera (ledmarkeringar eller oledat?)
  • Enkel terräng
  • Mängden folk på leden
  • Mängden fjällstugor

Vill man ge sig iväg på sin första fjällvandring är sträckan Abisko till Nikkaloukta längs med de norra delarna av Kungsleden att rekommendera, Jämtlandstriangeln eller varför inte ett besök till Grövelsjön i Idré?

Fjällvandra med barn

Svenska Turistföreningen (STF) har gjort väldigt mycket de senaste åren inom det här området. Eftersom jag själv inte har barn, har jag inte särskilt mycket personlig erfarenhet inom området, men du kan läsa mer om vad STF rekommenderar här. För att sammanfatta så är stugturer bra, eller att man utgår från ett basecamp och gör korta dagsutflykter därifrån. Att ta många pauser är bra, och det är viktigt att hålla energin uppe! Sist men kanske viktigast, det tar tid. Planera inte in en allt för ambitiös distans, och glöm inte att anpassa fjällvandringen till ditt barn och dess förutsättningar.

Våra butiker i Barkarby och Kungens Kurva är redo att hjälpa dig med sommarens vandring!
Öppettider och adress hittar du här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *