Att välja känga

Att välja en bra vandringsko kan starkt komma att påverka hur du kommer ihåg din vandringsresa, så det är värt att lägga ner tid för att få det rätt!
Du hittar alla våra vandringsskor för såväl korta som långa utflykter här.

Hur hög ska kängan vara?

Det finns som sagt olika höjder på skaftet, allt från den låga, mellan och de vandringskor med högt skaft. Det som styr valet mest här brukar vara vikten på din packning. En tung packning kräver mer stabilitet än en lätt dagsturs packning. Det är även starkt kopplat till den typ av terräng du vandrar.

  • Vikten på packningen
  • Terrängen

I krävande blockterräng är det viktigt med något som kan stabilisera foten så du kan färdas säkert.

Extra krävande terräng, inte minst vid regn.
Extra krävande terräng, inte minst vid regn.

Kängor med membran som ger dig en vattentät sko, när och varför?

En fördel som ofta kommer med membran skor är att dessa redan från butikshyllan är bekväma vid start. Detta till skillnad från en skalkänga som ofta kräver en tid användande innan den verkligen formats efter din fot. Med Novadry eller Gore-tex liknande membran så håller sig kängan torr, men skulle vandringsskon ändå bli blöt tar det ofta ganska lång tid för den att torka.

Ett nödvändigt tillbehör…

Oavsett vilken typ av känga du väljer och hur bra den sitter på din fot är det nödvändigt att använda strumpor! En grundregel är att du använder dig av två lager, den närmsta en tunn och välsittande strumpa och ovanpå detta en löst sittande socka. På detta sätt så hamnar friktionen när du rör dig mellan dessa två lager istället för mot huden.

För att undvika skoskav så är det en bra idé att ha med ombyte så du kan byta strumporna vid kortare pauser. En torr fot är en glad fot!
Du hittar våra vandringsstrumpor här.

Det är viktigt att skon sitter åt ordentligt.
Det är viktigt att skon sitter åt ordentligt.

Du glömmer väl inte att impregnera skon för att hålla den i gott skick? Det kan göras med antingen spray eller fett som man smörjer på. Tillbehören till vandringsskor hittar du här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *