Att köpa MTB

Det här ska du tänka på när du köper din första mountainbike (MTB). Vilken typ av cykling är det du uppskattar, eller tror dig kommer gilla? Beroende på om du kommer cykla enklare stigar och grusvägar behöver du en annan typ av cykel än om du kommer leta dig ut på tekniskt svåra och branta partier. Sen var det de  här med olika hjulstorlekar, 26″, 27,5″ eller 29″?

Vi börjar med att reda ut skillnaden mellan heldämpad och hardtail.

Heldämpad eller hardtail?

En mountainbike kan vara utrustad med endast en dämpad framgaffel, då är det en hardtail. En heldämpad mountainbike har fjädring både fram och bak. Varför har mountainbikes fjädring? Det är för att absorbera de stötar som framkommer när man cyklar över ojämn terräng. Resultatet är en mjukare och mer kontrollerad cykeltur. Hur många mm dämparen är kommer bestämma hur stora ojämnheter dämpningen klarar av att absorbera.

Det är lätt att tänka sig att man därför vill ha så mycket fjädring som det bara går, men det resulterar också i en tyngre och klumpigare cykel. Dagens mountainbikes har blivit väldigt tramp-effektiva, men det går ändå en viss kraft förlorad vid varje tramptag. Är du ute efter mycket fart bör du därför leta efter en mountainbike med lite mindre dämpning.

Vill du cykla mycket grusväg och enklare stigcykling är det att rekommendera att välja en hardtail. Vid teknisk stigcykling eller där man är ute väldigt länge kan det vara skönt med en heldämpad mountainbike. Oavsett om du väljer en heldämpad eller hardtail mountainbike är det en bra idé att välja en där det går att låsa dämparna. Då låser man fjädringen och cykeln blir en väldigt trampeffektiv mountainbike, perfekt om du cyklar en längre transportsträcka.

Att välja hjulstorlek

Under många år var det bara 26 tums hjul som existerade. Men nu finns det även 29″ och 27,5″ hjul. Är det någon faktiskt skillnad?  29 tum rullar lättare över de ojämnheter du stöter på i terrängen. Nackdelen med större hjul är att de blir lite svårare att hantera i tekniska partier. Köper du din mountainbike för att delta på motionslopp som t.ex. Cykelvasan eller andra längre cykellopp som i huvudsak inte är tekniska cykellopp kan det vara lönt att välja en 29 tum.

Är det i stället teknisk stigcykling och utförscykling som man kommer använda sin mountainbike till är det kanske bättre att titta på de mindre hjulstorlekarna istället. De blir lättare att manövrera i tekniska partier. Den perfekta kompromissen mellan fart och lätthet över ojämnheter är 27,5 tum.

Du hittar våra mountainbikes här.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *