3-rätters lyxmiddag på toppen av Kebnekaise?

Visst hade det varit trevligt att bli bjuden på en 3-rätters gourmet middag på toppen av Kebnekaise, Sveriges högsta berg på 2099 meters höjd. Men det är oftast varken möjligt eller särskilt praktiskt. Speciellt inte om du är tvungen att bära på allt själv!

Vad är frystorkad mat?

Det är helt vanlig mat, eller råvaror som frysts ner till -40 grader Celsius och sedan flyttats till en vakuumkammare. Kammaren töms på luft och sedan värms den upp till cirka +40 grader Celsius. Vätskan frös till is i första steget, och blev till ånga under uppvärmingen i vakuumkammaren. Denna process som kan upp till tolv timmar och i vissa fall ännu längre resulterar i att man får råvaror som är helt knastertorra. Då de förlorat all vätska är det betydligt lättare samt tar mindre volym.

Hur tillagar jag min frystorkade mat?

Torkar du din egna mat så kan det krävas blötläggning, men använder du färdigpackade maträtter tillsätter du endast hett vatten och rör om. Låt sedan påsen stå och dra ett par minuter så att vätskan hinner absorberas ordentligt. Ett hett tips för att vinna lite tid är att på morgonen fylla din termos med kokande vatten. Då behöver du inte ens plocka fram gasköket vid lunch.

För hur många personer räcker en påse till?

I och med att du äter dessa ute på tur, kanske efter en lång vandringsdag eller cykeltur så är du antagligen väldigt hungrig och kroppen skriker efter energi. För det mesta skulle jag säga att en påse per person och måltid. Har man ätit många mellanmål, nötter etc. och endast är ute efter en liten lunch skulle man kunna dela på en påse. Men då gäller det nog att man är kort i rocken så att säga.

Men jag varken vandrar, paddlar kajak eller bestiger berg… borde jag prova ändå?

Jag har alltid ett par påsar ståendes på jobbet, ibland så finns inte tiden till att springa iväg för att köpa lunch. Då passar det perfekt, fyll på skafferiet i båten eller på landstället. Påsarna håller (nästan) en kortare evighet. Så du behöver inte oroa dig för att de ska gå och bli gamla.

Du hittar våra frystorkade maträtter här, samt våra termosar här.
Är du redo för en lunch i det fria nu?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *